Støre og Israel - Ivar A. Iversen


Torsdag 27. november 2008 Ivar A. Iversen

Ingen steder blir Israel demonisert som i Norge, hevdet forfatteren Manfred Gerstenfeld under en egen konferanse viet antisemittisme og anti-israelisme i Jerusalem tirsdag. Som et ekko av Israels ambassadør i sitt første møte med Norges utenriksminister, der hun utpekte Norge til det mest Israel-fiendtlige landet i Europa.

Jonas Gahr Støre forteller om møtet i sin nye bok, og forteller at han gjenga kritikken overfor sin irske kollega noen måneder senere. «Det må være feil,» sa iren, «den israelske ambassadøren her i landet sier at Irland er verst!» Jeg tror flere har fått det budskapet, bemerker Støre.

Denne anekdoten, og omtalen av Israel, er det nærmeste Støre kommer å være udiplomatisk i sin ellers milde bok. Fra et besøk i Hebron skildrer Støre hvordan palestinske butikker er stengt og merket med det israelske politiets tegnspråk, «slik andre forretninger har vært merket andre steder og til andre tider. På én dør står det: Gaz the Arabs.»

Dermed ble Støre i israelsk presse siste bevis på norsk antisemittisme. En annen måte å reagere på skildringen, er å bli sjokkert over at det faktisk står gass araberne på butikkdører i Hebron.

Det har opplagt skjedd en dramatisk mentalitetsendring overfor Israel i Norge, og spesielt på norsk venstreside, siden Haakon Lie deltok blant israelske styrker i krigen i 1967. Men det har også skjedd en mentalitetsendring i Israel, mot større mistenksomhet og usikkerhet. Økt kritikk møtes med økt mistenksomhet. Med Midtøsten-vokabular: En mental voldsspiral.

Støre lar den israelske forfatteren David Grossman tale for seg. Overlevelsessyndromet hindrer det israelske folk i å se klart, hevder Grossman. Israels okkupasjon og murbygging kan kanskje gi sikkerhet, men skaper mest av alt kortsiktighet: «De fleste israelere vet innerst inne at Israel først blir et virkelig hjemland når det slutter å være en festning.»