Les også:
 

Lars Klottrup Berge ble løslatt ved 23-tiden norsk tid fredag kveld, etter å ha blitt avhørt av israelsk politi. Det er ikke klart hva han var mistenkt for.

 

Ifølge leder i Sosialistisk Ungdom, Mali Steiro Tronsmoen, ble Berge løslatt på betingelse at han skrev under på noen papirer, uten å få vite hva det var han skrev under på.

 

- Han krevde å få en kopi av papirene, og ble lovet det, men fikk det likevel ikke, forteller Tronsmoen til Aftenposten.no.

 

Berge ventet etter løslatelsen utenfor politistasjonen i Ariel sammen med representanter fra norsk UDs kontor i Jerusalem. De forsøkte å få utlevert papirene fra politiet.

 

- Han har en ganske dårlig følelse, for han vet ikke hva han skrevet under på. Det har tatt på ham å sitte i israelsk varetekt. Det kunne jeg høre tydelig i telefonen, sier Tronsmoen.

 


 

Lars Klottrup Berge (23) fra Kristiansand er arrestert på Vestbredden. FOTO: MALI STEIRO TRONSMOEN

Lars Klottrup Berge (23) skulle besøke norske observatører (såkalte «ledsagere») fra Kirkens Nødhjelp i landsbyen Jayyous da han plutselig hørte skudd rundt seg.

 

Like etter at skytingen mellom palestinske innbyggere og israelske soldater startet, ble han arrestert.

 

Dette rakk Berge å fortelle over telefon til lederen i SU, Mali Steiro Tronsmoen, ved 15.30-tiden fredag ettermiddag norsk tid.

 

Fratatt telefonen

Samtalen ble brått avbrutt, da Berge ble fratatt telefonen.

 

- Jeg hørte ham spørre en israelsk soldat om han ikke kunne få ringe den norske ambassaden, så tok soldaten bare fra ham telefonen, og siden har jeg ikke fått snakket med ham, sa Tronsmoen til Aftenposten.no ved 17.30-tiden.

 

Da de snakket, var han i ferd med å bli ført bort, uten å vite hvor. Israelerne hadde tatt fra ham passet.

 

Ved 18.30-tiden fredag kveld fikk Margrete Slettebø kontakt med med Berge. Slettebø i kontorsjef for Vest-Agder SU, hvor Berge er leder.

 

Blir avhørt i kveld

Han var da kjørt i «et bur» i en militærbil til en politistasjon i Ariel, den største israelske bosetningen på Vestbredden, ca. en halv times biltur fra landsbyen hvor han ble arrestert.

 

I pauser fra forhørene i Ariel får Berge nå lov til å bruke telefonen.

 

- Det er overraskende at han ble tatt med dit, fordi vi hadde trodd at han ville bli avhørt på stedet, og sluppet fri. At de har tatt ham med seg, gjør oss mer bekymret, sier Slettebø til Aftenposten.no.

 

Berge har ifølge Slettebø fått vite at det er «en anklage» mot ham, men ikke hva denne anklagen går ut på.

 

- Behandler ham grovt

Hun forteller at Berge virker bekymret, særlig over ikke å vite hva han er anklaget for. Og møtet med den israelske statsmakten skal ha vært ublidt.

 

- Det har vært en anspent situasjon i dag, og soldatene er nok preget av dette. Det har ikke vært voldelige hendelser, men de behandler ham hardt og grovt, og snakker stygt til ham, så han føler seg ukomfortabel, forteller Slettebø.

 

Berge har bedt henne om holde kontakten utover kvelden.

 

- Det er en trygghet for ham også å ha kontakt med Norge, sier hun.

 

«De behandler ham hardt og grovt, og snakker stygt til ham, så han føler seg ukomfortabel.»Margrete Slettebø, om situasjonen for Lars Klottrup Berge i israelsk politistasjon

 

Lukket militært område

Berge er på ferie, og representerer ikke SU under sitt besøk. Han ble arrestert sammen med fire andre utlendinger, deriblant to canadiske venner.

 

Landsbyen hvor de befant seg, skal ha blitt erklært «lukket militært område» etter at de hadde ankommet. Grunnen skal ha vært en palestinsk demonstrasjon tidligere på dagen.

 

- Men det var ikke lukket militært område da de reiste inn, så jeg kan ikke se hva de har gjort ulovlig, sier Tronsmoen.

 

Hun sier at hun er bekymret for sin partikollega, da hun har hørt historier om at israelske soldater behandler sine fanger tøft.

 

UD orientert

Utenriksdepartementet opplyser at deres representasjonskontor i Øst-Jerusalem er blitt kontaktet av Berge.

 

Ved 18-tiden hadde UD foreløpig ikke tatt kontakt med israelske myndigheter om saken.

 

- Hvorvidt vil ta kontakt med israelske myndigheter, kommer an på om Berge blir løslatt raskt, sier pressetalskvinne Kristin Melsom til Aftenposten.no.

 

UD jobbet da med å få rede på hvor Berge befant seg, og hva slags situasjon han var i. Da representasjonskontoret snakket med ham, fikk de vite at han var på vei til en flyplass. Melsom visste ikke hvilken flyplass det var snakk om.