Avviser norsk jødehat Av JO MOEN BREDEVEIEN


Oslo (ANB):


Når miljøer i Israel blander kritikk av landet med jødehat, lukker de ørene for viktig kritikk, sier Kåre Willoch.

Av JO MOEN BREDEVEIEN Publisert 27.11.2008 - 08:04 Oppdatert 27.11.2008 - 08:07 Tips ein venn om denne saka Skriv ut denne sida – Dette er en tradisjonell avledningstaktikk for å få fokus bort fra det virkelige problemet, som er Israels faktiske og veldokumenterte overgrep mot den palestinske befolkningen, sier tidligere statsminister Kåre Willoch til Dagsavisen.

Han kan ikke forstå kritikken som ble rettet mot Norge fra sentrale skikkelser i Israel i onsdagens Dagsavisen.

– De som kommer med påstander om at Norge er et antisemittisk samfunn lukker sine øyne og ører ved å misoppfatte den saklige kritikken som antisemittisme, sier Willoch.


– Stempling av motstandere
Audun Lysbakken mener også kritikken er helt feil.

– Jeg liker ikke denne måten å stemple meningsmotstandere på. Kritikk av staten Israel er ikke det samme som å kritisere en folkegruppe. Vi må skille skarpt mellom saklig kritikk av en stat og hatske utfall mot jødene som gruppe, sier han.

Heller ikke Anne Sender, forstander i Det Mosaiske Trossamfund, er enig i kritikken om at Norge er blitt et antisemittisk samfunn.

– Norge bryr seg om og har et nært forhold til Israel. Det å påstå at debatten som sådan er antisemittisk, er å skjære alle over en kam, sier Sender.


– Kritikken bommer
Kåre Willoch har uttalt seg Israel-kritisk ved flere anledninger, og har fått kritikk for det. Han mener at når også mange israelere kommer med en kritikk som ligner på den norske, blir det tydelig hvor urimelig kritikken er. Spesielt synes Willoch utsagn som at «andre begår langt grovere overgrep» er vanskelig å svelge.

– Det er en trist flukt fra det ansvaret Israel som kulturnasjon har for å respektere folkeretten. At andre er verre, unnskylder ikke egne overgrep.

Han skjønner hvor reaksjonen kommer fra, men vil ikke unnskylde den:

– Det er ikke vanskelig å forstå den følelsesmessige situasjonen til et folk som har vært utsatt for overgrep i århundrer. Men å la en slik følelse styre måten man takler kritikk på, er å bomme. Det er trist, og det er farlig for Israel selv. (ANB)
 

http://www.firda.no/Innenriks/article3950830.ece