Bøddelen fra Abu Graib arbeidsledig.


BYGDE PYRAMIDE: Lynndie og kjæresten Charles Graner Jr poserer bak pyramiden av irakiske fanger. Foto: AP/Scanpix

(Dagbladet): Lynndie England ble symbolet på skandalen i Abu Ghraib-fengselet


Bøddelen fra Abu Graib arbeidsledig.


BERØMTE BILDER: - Ja, jeg tok bilder selv. Og ja, jeg var på fem seks av dem, sa Lynndie England den gangen bildene kom ut. Det verste, syntes hun, var at mediene publisert dem. Siden ble flere bilder fra fengselet offentliggjort. Foto: AP/ScanpixSLAPP UT ETTER HALVSONET STRAFF: Lynndie England avbildet 17. juni i fjor sammen med sønnen til advokten sin. Foto: AP/Vicki SmithFLERE BILDER BLE SENERE OFFENTLIGGJORT: Lynndie poserte med tommelen opp over liket av en iraker i Abu Ghraib. Foto: SCANPIXBLE HELTINNE: Jessica Lynch ble skadd da hun ble tatt til fange under Irakkrigen, og ble USAs mest kjente soldat da hun ble reddet. Foto: AP/Bob Bird

(Dagbladet): Lynndie England ble symbolet på skandalen i Abu Ghraib-fengselet.

Bildene av den unge, amerikanske fangevokteren som holdt en naken irakisk fange i bånd, som pekte og lo av nakne, skadde fanger og som sto smilende over en pyramide av fanger, gikk verden rundt i 2004.

I september 2005 ble hun sammen med 10 andre dømt for mishandlingen ved fengselet. England fikk tre års fengsel. Hun ble funnet skyldig i fire tilfeller av mishandling og et tilfelle av uanstendig oppførsel. Hun lever nå i frihet etter at hun sonet halve straffen.


Får dødstrusler

England er ikke særlig populær i USA. Hun mottar ifølge henne selv stadig dødstrusler, og får seg ikke jobb, ifølge CNN, som skriver om hvor det er blitt av personene som var mye omtalt i forbindelse med Irakkrigen.

Ifølge avisen lever England blant annet med hjelp av foreldrene og venner. Hun har hatt en depresjon som hun har fått behandling for, og har blitt diagnostisert med post-traumatisk stress-syndrom og angst.

- Jeg går på jobbintervjuer. Så snart de forstår hvem jeg er, blir jeg avvist, sa hun i fjor til lokalavisa State Journal.

England bor i Fort Ashby. Da hun først slapp ut av fengsel og kom hjem til sin seks år gamle sønn, jobbet hun for en advokat. Men siden har til og med Wal Mart avvist henne. Det har også vært et problem at ansatte ikke har hatt lyst til å jobbe sammen med henne.


Skyldte på media

- Ja, jeg tok bildene, men jeg gjorde dem ikke verdenskjente. Ja, jeg var på fem-seks av bildene, og de var skamfulle, både i forhold til irakerne og amerikanske myndigheter. Og jeg er lei meg for det jeg gjorde. Men det hadde ikke eskalert som det gjorde, hvis bildene ikke hadde lekket til media, sa hun i et sjeldent intervju i 2008.

I 2009 skrev hun bok om hendelsene med tittelen Tortured: Lynndie England, Abu Ghraib and the Photographs that Shocked the World I den påstår hun at hun bare handlet på ordre da hun torturerte fangene i det beryktede fengselet i Irak. Håpet var at boka skulle gjenopprette noe av det negative bildet av henne.

Lynndie England vervet seg da hun var 17 år. Da hun kom til det irakiske fengselet Abu Ghraib var hun gift, men innledet etter hvert et forhold til medfangevokteren Charles Graner, som også er far til hennes sønn.

Graner ble dømt til 10 års fengsel for hendelsene.

Under rettssaken mot henne sa hennes advokat Jonathan Crisp Jr at hun bare prøvde å gjøre kjæresten fornøyd.


Jessica klarer seg bedre

En annen av de mye omtalte fra Irak som CNN drar fram, er menig Jessica Lynch.

Hun ble tatt til fange i Irak i 2003 som 19-åring, da hun deltok i en patrulje som ble tatt i et bakholdsangrep i Irak. Lynch ble fremstilt som en helt i mediene da hun ble løslatt samme år.

I dag driver hun med universitetsutdannelsen, hun har fått barn med kjæresten og det er laget en tv-film om livet hennes. Jessica har også blitt kjendis på reality-scenen, hun har vært deltaker i programmet 'Extreme Makeover: Home Edition'. Selv har hun sagt at fremstillingen av den dramatiske redningsaksjonen var feilaktig fra forsvarets og av medienes side.

http://www.dagbladet.no/2010/08/31/nyheter/utenriks/irak/abu_ghraib/13196831/