VG viser i dag bilder fra en hittil ukjent video av de to drapsdømte nordmennene, der de trener rekrutter til sikkerhetsselskapet SIG Uganda.

Moland og French ville starte treningsleir for leiesoldater
 Politidokumenter VG har fått tilgang til, viser at Tjostolv Moland 9. mars i år skaffet seg tillatelse til å drive såkalt «intern trening av medarbeidere» i regi av sikkerhetsselskapet han var i ferd med å etablere.


På en video fra treningen leder Moland og French tre personer gjennom flere tilsynelatende svært brutale øvelser.


- Video viser trening av skuespillere
 

FAKSIMILE: Mandagens papirutgave av VG Foto: Faksimile VG

På telefon fra fengselet i Kisangani forteller Moland at han reagerer sterkt på at VG vil bruke videoen som han beskriver som «privat filming tatt ut av kontekst».

Les også:Molands selskap sendte falskt president-brev

- Dette var trening av skuespillere vi skulle bruke til eventene vi planla. De skulle få godt betalt, og vi måtte trene dem så vi visste de kunne opptre realistisk, sier Moland.

- Denne videoen har ingen juridisk sammenheng med det som skjer i Kongo og vi reagerer sterkt på at den blir brukt i denne sammenheng, sier han.

Les også:- FN kan felle Kongo for menneskerettighetsbrudd mot nordmennene

Nordmennenes norske forsvarer, advokat Morten Furuholmen, ønsker ikke å kommentere innholdet i videoen, mens nordmennenes kongolesiske forsvarer André Kibambe svarte på fredag at han ikke hadde noe kjennskap til en slik video.

- Det jeg er blitt meddelt er beskrivelser av handlinger som ikke er straffbare. Det å spekulere i ikke-straffbare handlinger i den situasjonen de nå står oppe i, er etter min oppfatning helt uetisk, sier Furuholmen til VG.

Deltager forteller

I videoen bruker både French og Moland uniformer, og French omtaler Moland som «my commander». De tre personene som trenes opp er nakne under det meste av treningen.

Les også:Dommeren i ankesaken klar

Deltagerne var, etter det VG kjenner til, to ugandere og en ung amerikaner som bodde i Kampala. Èn av de skal være Samuel Ociti (22). Til VG sier han at han helst vil legge de ni dagene på øya bak seg.

At deltakerne skulle trenes som skuespillere til krigseventer, slik Moland og French nå forteller, hørte han aldri noe om.

- Vi fikk beskjed om at vi skulle drive med beskyttelse av konvoier som skulle inn i farlige områder.

LES HELE INTERVJUET MED SAMUEL OCITI OG BILDER FRA DEN HITTIL UKJENTE VIDEOEN I DAGENS VG!
 

 

(VG NETT 14.09.2009 kl. 08:46, Sist oppdatert 14.09.2009 kl. 08:46)

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=594433