Ga bort to millioner

 

Camilla Solheim,

Publisert: 27.08.2009

I mai reiste Tromsøs ordfører Arild Hausberg sammen med Ingrid "Mossa" Evertsen og Astrid Eriksen til Israel, for å overlevere penger til proteseverkstedet i Gaza etter en storstilt og årelang innsamlingsaksjon.

 

Ingrid "Mossa" Evertsen startet innsamlingsaksjonen tilbake i 2006, og bidrag har kommet inn fra hele landet.

 

Men delegasjonen måtte reise hjem med uforrettet sak, etter at Israel nektet dem innreise til Gaza. Denne uka er derimot Mads Gilbert reist inn til Gaza, og torsdag morgen var han på plass i proteseverkstedet. Her overleverte han en sjekk på to millioner kroner.

 

– Jeg fikk gleden av å fullføre det Ingrid Evertsen og Arild Hausberg kom hit for å gjøre tidligere i år, sier Mads Gilbert.

Lang kø

 

Pengene gjør at det er mulig å holde proteseverkstedet åpent. I dag står det 1000 pasienter på venteliste for å få protese.

 

– Pengene gjør at proteseverkstedet kan kjøpe materialer, som er ganske dyrt. De kan fortsatt betale ut en beskjeden lønn og generelt at proteseverkstedet ikke må stenge, sier Gilbert. På proteseverkstedet møtte han en ung jente, et barn og en mann som var der for å få protese, etter amputasjon.

 

– Det finnes ett proteseverksted med sju teknikere, og vi håper at pengene kan være med på å øke kapasiteten. Det er mange som venter på protese, sier Gilbert.

 

Han understreker at det viktigste er likevel solidariteten fra Nord-Norge.

 

– Den bæreposen med hjemmestrikkede ullester er blitt smuglet inn, og disse lestene er et stort symbol på varmen og ektheten i solidariteten fra Nord-Norge. De gråt da de viste meg posen, sier Gilbert.

Ødelagt

– Hvordan vil du beskrive situasjonen på Gaza?

 

– Det er flott å være tilbake, godt å treffe igjen venner og rørende å se hvordan palestinerne finner mulige og umulige måter å leve under den israelske blokaden, som fortsatt er nådeløs, sier Gilbert. Han synes det er sjokkerende å se at ingenting er bygget opp igjen etter ødeleggelsene i vinter. På grunn av blokaden finnes det ikke betong, trevirke, maling eller vinduer.

 

– Det er mange eksempler på hvordan blokaden preger samfunnet, blant annet ble 300 skoler bombet og ingen er bygd opp igjen. Jeg har også snakket med ordføreren i Tromsøs vennskapsby, og han forteller at kommuneøkonomien er så dårlig, at ansatte ikke har fått lønn på åtte måneder, sier Gilbert.

 

– Arild Hausberg og Ingrid Evertsen fikk ikke innreisetillatelse fra Israel tidligere i vår. Hvordan kom du deg til Gaza?

– Det er en lang historie, men jeg reise ikke inn via Israel, men Egypt. Så det skyldes et godt arbeid fra den norske ambassaden i Egypt, sier Gilbert.

Bok om Gaza

I tillegg til å besøke sykehus, lokale myndigheter og proteseverkstedet, har også Gilbert truffet dem han skriver om i sin nye bok.

 

– Jeg har lest høyt fra boka til de familiene som jeg har skrevet om i boka. Jeg ønsket å vise dem boka og lese tekstene. Jeg har hatt med meg tolk, som har oversatt og gitt dem mulighet til å korrigere. Det har vært en veldig sterk opplevelse, sier Gilbert.

 

– Hvordan har de reagert?

– De synes det er sterkt, ikke minst at vi kommer tilbake igjen og igjen. Dette er en levende solidaritet som ikke bare er et blaff, og det skal folk i Nord-Norge og Tromsø være klar over. Det vi gjør er med å holde motet oppe hos et presset folk, som hver dag sliter med å finne svar på spørsmål om hvor de skal få tak i mat og vann, sier Gilbert. Han oppfordrer Tromsøs befolkning om å øke det presset mot rikspolitikerne, slik at de gir beskjed om at man ikke godtar den israelske blokaden av Gaza.

- Pågangsmot

Ingrid "Mossa" Evertsen gleder seg over at pengene endelig er overlevert til proteseverkstedet.

– Det er fantastisk. Det var det vi forsøkte å gjøre tidligere i vår, og det er så gledelig og inspirerende at pengene nå er kommet fram. Det gir masse nytt pågangsmot til å stå på videre, sier Evertsen.

 

Det er nå tre år siden hun satte i gang innsamlingsaksjonen.

 

– Hvorfor gjorde du det?

– Krig og elendighet og nød på protese. Det er forferdelig det som skjer på Gaza, og det er pint og utarmet folk. Nå er det bare at blokaden opphører og folk får leve et godt liv, sier Evertsen, som er glad for det store engasjementet.

 

– Hvordan klarte du å mobilisere så mange?

- Jeg har ikke gjort dette alene. Jeg hadde en idé, men det er mange kunstnere, artister og frivillige som har støttet og jobbet gratis. Det har vært en enorm bevegelse i det norske folk. At det var jeg som startet dette, er jeg veldig stolt over, men det er mange som har deltatt for å gjøre dette mulig, sier Ingrid Evertsen og gratulerer samtidig med dagen.

 

– I dag er det viktig å gratulere!

 

http://www.folkebladet.no/nyheter/article286506.ece

****

foto Gads Gilbert