Retten behandler terrorsaken bak lukkede dører Terrorsiktede står i Oslo tingrett nå.

HARALD S. KLUNGTVEIT hkl@dagbladet.no

 BREDE LIE REIME blr@dagbladet.no

 GEIR BARSTEIN gba@dagbladet.no

 

Dagbladet: Etter begjæring fra PST vil fengslingsmøtet for en av de to siktede i terrorsaken foregår bak lukkede dører i Oslo tingrett fra klokka 13.00. Det vil trolig også være tilfelle når den andre framstilles for varetektsfengsling seinere i dag.

Siktede David Jakobsens (31) forsvarer ba om åpne dører, uten at dette ble tatt til følge.

- Jeg ba om åpne dører fordi saken har stor samfunnsinteresse. Den har hatt en ensidig dreining, hvor mye informasjon til siktedes ugunst har kommet fram i media. Om det er PST eller andre som står bak vet jeg ikke, men det kommer uansett fra myndighetene, sier forsvarer Kjell T. Dahl til Dagbladet.

PSTs aktor kommer til å uttale seg blant annet om VG-oppslagene etter fengslingsmøtet, får Dagbladet opplyst.

Dahl, som skal begjære klienten løslatt, sier han har sikret et begrenset antall dokumenter i saken. Disse er imidlertid klausulert, hvilket betyr at han ikke får anledning til å diskutere innholdet med siktede.

 

Hemmeligholdes

I begrunnelsen for det hemmelige fengslingsmøtet opplyser dommeren at etterforskningen er på et foreløpig stadium, at siktede skal kunne forklare seg fritt, og at det er stor sannsynlighet for at det kommer fram opplysninger som kan skade etterforskningen om det blir offentlig, opplyser dommeren.

Den siktede usbekeren Jakobsen og uigurkineseren Mikael Davud (39)  framstilles hver for seg i dag.

PST vil be om varetekt med fulle restriksjoner, noe som inkluderer brev-, besøks- og medieforbud, i tillegg til to ukers isolasjon, melder NTB. Alt tyder på at også Davuds fengslingsmøte vil bli lukket for offentligheten.


Kjennelsen vil avsies noen timer etter at rettsmøtene er ferdige og blir ikke lest opp i retten. De vil forkynnes for de siktede i fengselet. Tidspunktet for når den offentliggjøres er «ikke mulig å forutsi», heter det i en uttalelse fra Oslo tingrett.
 

Motsetter seg

Begge vil motsette seg varetektsfengsling, opplyser advokatene.

- Min klient har forklart seg detaljert overfor politiet og vil svare på alle spørsmål han blir stilt i retten. Han motsetter seg begjæringen om varetektsfengsling, sier Davuds advokat Carl Konow Rieber-Mohn til NTB.

- Han er klar til å slåss for løslatelse. Han stiller seg uforstående til terroranklagene og erkjenner ikke straffskyld, sier Jakobsens advokat Kjell T. Dahl til Aftenposten.no.