Hadia Tajik slakter egen regjering

Foto: SCANPIX

Av Karoline Flåm og Lars M. Glomnes 13.07.2010 kl. 06:51 Kilde: VG

Hadia Tajik (Ap) sier regjeringen har gjort en for dårlig jobb med å få inn folk med innvandrerbakgrunn.

 

Selv om hele 166 forskjellige personer har vært del av regjeringsapparatet siden Jens Stoltenberg ble statsminister i 2005, har bare fem av dem hatt innvandrerbakgrunn. I dag er det bare to igjen.

- Dette er ikke godt nok. Jeg vil gå så langt som å kalle det et demokratisk problem, sier Hadia Tajik (26).

Hun er en av de tre andre som har vært inne varmen i regjeringskontorene. Fra 2006 til hun ble valgt inn på Stortinget i fjor, var Tajik politisk rådgiver på både Statsministerens kontor, i Justisdepartementet og i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

- At det nå bare er to personer med innvandrerbakgrunn i regjeringsapparatet, viser at det har tatt altfor lang tid for de politiske partiene å innse at de må rekruttere bredt og få flere med innvandrerbakgrunn inn i lokallagene. Slik det er nå, har man klart å sette seg i en posisjon der man føler at man ikke har nok å ta av. Det er for dårlig, sier hun.

Mager uttelling

De dystre tallene kommer til tross for at det siden 2006 har vært en klart uttrykt målsetting fra regjeringen, å få inn flere minoritetsrepresentanter.

En gjennomgang VG har gjort av rokkeringene i regjeringsapparatet de siste fem årene viser at det i Stoltenbergs tid har vært mer enn 200 utnevnelser eller utskiftninger blant statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere.

Men selv om det har vært mer enn to hundre muligheter til å få inn noen med innvandrerbakgrunn er det altså bare fem som har «nådd opp».

I gårsdagens VG forklarte Ap-partisekretær Raymond Johansen den dårlige minoritetsandelen med at de rett og slett ikke greier å finne folk med innvandrerbakgrunn som kan fylle toppjobbene i politikken.

- Er det sånn at vi ikke finnes? Eller er det sånn at de ikke vil finne oss? Aps svar viser at de ikke leter andre steder enn blant «sine egne», sier Akhenaton de Leon, leder i organisasjonen mot offentlig diskriminering (Omod). Han mener partipampene må tørre å gå utenfor egne rekker for å finne dyktige og kvalifiserte personer med innvandrerbakgrunn.

Også Tajik mener Johansen i større grad må løfte blikket, og får støtte av AUF-leder Martin Henriksen, som ikke vil kreve at partiboken alltid har vært i orden.

- Dette er en gruppe som er grovt underrepresentert. Da kan vi ikke se snevert på det, vi må også se utenfor egne rekker, slår Henriksen fast.