Visum-nei til festival

Et tap for det kulturelle mangfoldet, mener Valdres Sommersymfoni etter at en palestinsk deltaker er nektet visum.

 

Lørdag 26. juni, 2010
 
 

- Hisham Alhadrab skulle vært med på flere konserter og undervist unge musikere. Men siden norske utlendingsmyndigheter tror at han har planer om å bli igjen her i Norge, så må vi nå avlyse disse arrangementene, sier daglig leder av Valdres Sommersymfoni Ingrid Lohne. Den årlige musikkmønstringen tilbyr et av Europas største kurs for unge klassiske musikere.

I fjor startet de prosjektet Playing for a Future, med Aleksander Rybak som prosjektets første ambassadør, der de inviterer unge musikere fra fattige land til å delta på festivalen, og på den måten bidra til et bedre liv for unge mennesker verden rundt.

Individuell vurdering

I fjor var deltakere fra Sør-Afrika og Bolivia invitert, mens de i år har utvidet med Vietnam og Brasil, i tillegg til Alhadrab fra Jordan. Han er en 23-årig palestiner med jordansk pass, som studerer slagverk i Amman der han også spiller i Jordans eneste symfoniorkester, i tillegg til at han spiller det klassiske luttliknende instrumentet oud. På Valdres skulle han, forutenom to konserter, bidra til å øke unge musikeres forståelse av og tanker om arabisk musikk

Men det blir det nå ikke noe av, siden både UDI og Une har nektet ham adgang. Begrunnelsen er norske myndigheters erfaring med at mange visumsøkere fra Jordan ønsker å bosette seg i andre land, og at denne konkrete søkeren «er ung, ugift og uten barn».

Ingrid Lohne synes begrunnelsen er altfor generell:

- Han burde jo ha vært behandlet som et individ, men blir i stedet nektet innreise på grunn av hans alder og sivile status. Fakta er jo at Alhadrab har dokumentert at han studerer ved Konservatoriet i Amman, at han har familie, at han skal delta på en stor konsert seinere i juli og at han er i ferd med å skaffe seg jobb som sykepleier.

- Men skal man ikke høre på norske utlendingsmyndigheters erfaring med jordanske visumsøkere?

- Jeg har hatt flere lange opphold i Amman bak meg, og mener at disse argumentene er mer basert på fordommer enn på kunnskap. Nå virker det som det finnes en svarteliste i Norge for jordanske statsborgere.

Flere festivaler rammes

Klassekampen fikk i går ikke noen kommentar om saken fra Une, og Ingrid Lohne har nærmest gitt opp hele saken.

- Dette er leit, og spesielt siden vi tidligere har fått hjelp av myndighetene når unge musikeres papirer ikke har vært i orden. Med denne stivbeintheten sparker de bein under den offisielle norske politikken om å legge til rette for kulturelt mangfold på tvers av landegrensene, sier Lohne, som også vet at andre norske festivaler sliter med rigide visumvurderinger.

- Derfor skal vi og paraplyorganisasjonen Norske Festivaler til høsten prøve å få til en dialog med myndighetene sånn at vi kan la unge mennesker møte andre kulturer gjennom musikk og andre kulturuttrykk.

http://www.klassekampen.no/57638/article/item/null/visum-nei-til-festival