Flyktninghjelpen tror ikke på Israels lovnader om en «liberalisering» av Gaza-blokaden, før de ser resultater på bakken.

(Dagbladet): Israels sikkerhetskabinett bestemte i dag «å liberalisere» blokaden av Gaza.

- Vi ble enige om å forenkle systemet med innførsel av varer til Gaza og øke innførselen av materialer til sivile prosjekter som er under internasjonal kontroll, sa regjeringen i en uttalelse etter møtet i kabinettet.

Israel aksepterer nå all innførsel av mat, leker, papir, kjøkkenutstyr, madrasser og håndklær.

Dagens avgjørelse innvirker imidlertid ikke på sjøblokaden og forbudet mot privat import av bygningsmaterialer, som er svært viktig for gjenoppbyggingen etter Gaza-krigen som startet julen 2008.

 

- Vikarierende

Israel mener at ubegrenset innførsel av for eksempel sement, kan brukes av Hamas til å bygge bunkere og andre militære anlegg.

- Israels argumenter om at sement som sendes inn brukes til bunkere, er et vikarierende argument. Man kan få på plass overvåkingsmekaniser, slik at man kan vise israelerne at sementen går til skoler, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Hun venter med å juble for dagens israelske uttalelsen, til hun kan se at det hjelper sivilbefolkningen på Gaza.

- Vi tror ikke på uttalelsene før vi ser de konkrete resultatene på bakken. Hele Gaza-saken er så politisert, det er så mange forskjellige uttalelser. Derfor sier vi at vi venter med å applaudere til vi ser de konkrete resultatene.

 

- Økonomien ødelagt

Flyktninghjelpen leder FN og hjelpeorganisasjoners samarbeidsgruppe for gjenoppbygging av hus og skoler, men får ikke gjort jobben sin på grunn av blokaden.

- Vi er veldig opptatt av at bygningsmaterialer kommer inn. Vi har sittet stille siden krigen, uten annet å gjøre enn å samle data, sier Rasmusson.

Flyktninghjelpen er sterkt bekymret for utviklingen i Gaza. Hamas styrer innførselen av ulovlige varer fra Egypt gjennom et tunnelsystem.

- Hovedproblemet er at økonomien er ødelagt. Den lovlige og sunne økonomien er i grus. Det må man gjøre noe med. Hamas tjener veldig mye penger på den svarte økonomien. De har skatter og avgifter på det som smugles gjennom tunnelene. De smugler det folk kan betale for, ikke det de trenger. Tunnelene florerer og fungerer.

 

- Optimistisk

Egypt forsøker å hindre tunnelvirksomheten med en metallvegg nede i bakken. Men veggen fungerer ikke, siden Hamas bare graver tunneler under og rundt den. Resultatet er ødeleggende for livene til sivilbefolkningen og er uholdbar, mener Rasmusson.

- Hvordan ser Flyktninghjelpen på Israels bekymring for egen sikkerhet i forhold til det Hamas-styrte Gaza?

- Alle land, inkludert Israel, har legitime krav og behov for sikkerhet. Det som er hovedproblemet med Israel, er at tiltakene de har satt i gang, ikke står i balanse med behovet for sikkerhet. Det henger ikke på greip å blokkere en hel befolkningen og foreta kollektiv avstraffelse på sivilbefolkningen.

- Er du mer optimistisk for situasjonen på Gaza etter dagens israelske uttalelse?

- Jeg begynner å bli mer optimistisk. Det som skjedde med flotillaen var fryktelig og dramatisk - og helt uakseptablet. Det har sørget for et internasjonalt søkelys på Gaza, som er bra for å bevege situasjonen, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.
 

- Israels argumenter om at sement som sendes inn brukes til bunkere, er på mange måter et vikarierende argument. Man kan få på plass overvåkingsmekaniser, slik at man kan vise israelerne at sementen går til skoler. Det burde ikke være noe stort problem å vise det.

Dagbladet.no